Sälja Bostad

Att sälja en bostad är en stor och viktig affär, och det är viktigt att man har en plan och vet vad man ska tänka på under processen.

Här är några tips på saker för att sälja din bostad.

Hur förbereder man en bostad för försäljning?

  • Ta reda på vad din bostad är värd. Genom att göra en värdering kan du få en bra grund för prissättningen av din bostad. Det finns olika sätt att göra en värdering, till exempel genom en mäklare eller genom att jämföra med andra liknande bostäder som har sålts i området.
  • Gör din bostad attraktiv för köpare. Det är viktigt att få köparna att falla för din bostad redan från första ögonkastet. Därför är det bra att göra den så attraktiv som möjligt genom att till exempel städa, måla om och fixa till eventuella skavanker. Genom att göra förbättringar kan värdet på bostaden öka vilket gör att du får ut mer vid försäljningen.
  • Välj en bra mäklare. En mäklare hjälper dig med att sälja din bostad och kan vara en stor hjälp under processen. Se till att välja en mäklare som har goda referenser och som du trivs med att samarbeta med.

Hur går det till när man säljer en bostad?

Processen att sälja en bostad kan delas upp i flera steg. Nedan kan du läsa mer om de vanligaste stegen.

  1. Marknadsföring: När du har en uppfattning om vad din bostad är värd kan du börja marknadsföra den. Du kan göra det genom att annonsera på olika sätt, till exempel genom att lägga upp en annons på internet eller i tidningen. En av de populäraste sidorna för att sälja bostäder är Hemnet som du säkert redan känner till.
  2. Visningar: När du har fått ett intresse för din bostad börjar du att boka in visningar. Det är viktigt att du förbereder din bostad noga inför visningarna, till exempel genom att städa och piffa upp den med olika detaljer. Detta kan vara betydande för att få andra att bli mer intresserad av att köpa din bostad.
  3. Budgivning: När du har haft flera visningar kan du få bud från olika intressenter. Budgivningen innebär att olika personer erbjuder ett pris för din bostad. Du kan välja att acceptera ett bud, avböja det eller ge ett motbud. En budgivning pågår normalt sätt tills sista budet är lagt, och det endast finns en spekulant kvar.
  4. Slutförhandlingar: När du har accepterat ett bud på din bostad inleds slutförhandlingarna där man kan ska skriva på kontrakt och detaljerna kring försäljningen ska klarläggas, till exempel när bostaden ska överlåtas och vilka papper som ska skrivas på.
  5. Överlåtelse: När allt är klart och datumet för att lämna över nycklarna är affären helt genomförd och du ska ha fått de sista pengarna för din sålda bostad.