Köpa Bostad

Bostaden är oftast det största köpet som vi gör i livet, så det är viktigt att göra så mycket forskning som möjligt innan man bestämmer, genom att undersöka olika områden och jämföra priser på bostäder och mycket mer.

Hur går det till när man köper en bostad?

När du ska köpa en bostad är det viktigt att göra mycket forskning innan, genom att undersöka olika områden och jämföra priser på bostäder m.m.

Nedan går vi igenom hur man går tillväga för att köpa en bostad i flera steg.

1. Skaffa ett lånelöfte från banken

Att skaffa ett lånelöfte från banken innebär att man får en bekräftelse på att banken är beredd att låna ut pengar till en viss summa. Detta är en förutsättning för att man ska kunna göra en köp- eller bostadsaffär.

För att få ett lånelöfte bör man först kontakta sin bank och be om en kreditbedömning. Därefter behöver man lämna in all nödvändig information och dokumentation som banken kräver, såsom lönebesked, skattebesked och en ekonomisk översikt.

2. Undersök olika bostäder och områden

Nästa steg i processen är att undersöka olika bostäder och områden innan man fattar beslutet för vilken bostad man ska köpa. Detta kan göras genom att besöka mäklarfirmor, titta på fastighetsannonser online eller lokalt, samt undersöka närområdet för att se om det är ett bra ställe att bo på.

Detta är en processen som ofta kan ta rätt så lång tid, och det är viktigt att låta det ta den tid som behövs. Genom att göra en noggrann jämförelse och jämföra olika typer av boenden kommer man att hitta det bästa alternativet för sina behov.

3. Gå på visning av bostaden

Att gå på visning av en bostad innebär att man får möjlighet att se och känna på bostaden innan man bestämmer sig för att köpa den. Visningen är en viktig del i köpprocessen då det är då man får en uppfattning om bostadens standard och eventuella brister.

Vanligtvis hålls visningen av en mäklare som bistår med information och svarar på frågor. Under visningen är det viktigt att man är noga med att undersöka bostaden noggrant, både vad gäller synliga saker som skicket på ytskikt och utrustning, men även dolda saker som kan vara ett problem.

4. Lägg ett bud

Efter visningen är det lämpligt att fundera över om man vill gå vidare med att lämna ett bud på bostaden.

Innan man lägger ett bud så behöver man dock fundera på vilket som är det maximala budet som man kan tänka sig lägga på bostaden. Du behöver även tänka på att du aldrig kan lägga ett högre bud än det lånelöftet som du har fått från banken.

5. Kontakta din bank

När du har vunnit budgivningen så är det dags att kontakta din bank igen för att bekräfta lånet och berätta när kontraktet ska skrivas på.

Banken kommer också göra en utvärdering på bostaden för att se att den kan vara en lånsäkerhet. Detta kan ta lite tid, men när det är färdigt så är du redo att skriva på bostadskontraktet.

6. Skriv på kontraktet

När allt är färdigt med banken så är det dags att skriva på kontraktet och det är först då som köpet blir bindande för säljare och köpare.

Innan du skriver på kontraktet är det viktigt att du läser igenom och förstår alla delar i det, så att du inte skriver på något som du inte är helt säker på. Om det är något som är oklart så kan man alltid be mäklaren eller banken om hjälp för att få svar.

Kontraktet skrivs vanligtvis på av båda parter hos mäklaren.

7. Gör en besiktning på bostaden

Att boka en egen besiktning av en bostad innebär att man anlitar en professionell besiktningsman för att undersöka bostaden noggrant. Detta är viktigt då man vill få en så korrekt bild som möjligt av bostadens skick och eventuella brister.

För att boka en besiktning bör man kontakta en besiktningsman och boka in en tid då besiktningen ska genomföras. Besiktningsmannen kommer då att göra en grundlig undersökning av bostaden, inklusive ytskikt, el- och vatteninstallationer samt eventuella andra dolda fel och brister.

Efter besiktningen får man en rapport med en detaljerad beskrivning av bostadens skick och eventuella åtgärder som behöver göras.

8. Få tillträde på bostaden

Att få tillträde på en bostad innebär att man får möjlighet att flytta in i bostaden och börja använda den som sin egendom.

För att få tillträde behöver man först kontakta säljaren och avtala en tid då man kan hämta nycklar och överlämna eventuella kvarvarande betalningar. När man har fått tillträde på bostaden kan man börja flytta in sina saker och göra den till sin egendom.