Hyra Bostad

Att hitta en lämplig bostad att hyra kan vara en utmaning, särskilt om man befinner sig i en stad där det är efterfrågan på bostäder.

I denna artikeln går vi igenom om hur det går till när man hittar en bostad att hyra och vad du behöver tänka på.

Hur går det till när man hyr en bostad?

När man vill hyra en bostad går man oftast genom en hemsida eller direkt till hyresvärden. Det möjligt att hitta de flesta lediga bostäderna genom olika hemsidor beroende på vad du bor.

För att hyra en bostad måste man oftast skicka in en ansökan och ibland behöver man också stå i en bostadskö innan. Om man står i en bostadskö behöver man vanligtvis stå ett visst antal år innan man kan få en bostad. Om man ska skicka in en ansökan fyller man i uppgifter om sig själv, som till exempel namn, personnummer, inkomst och eventuella referenser.

När hyresvärden har mottagit ansökan och gjort en bedömning av den kan man få ett erbjudande om att hyra bostaden. Om man accepterar erbjudandet skriver man på ett hyresavtal, som är ett avtal mellan hyresvärden och hyresgästen. Hyresavtalet innehåller information om vilken bostad som hyrs ut, hyra, depositionsbelopp, hyrestid, uppsägningstid m.m.

Det är viktigt att man läser igenom hyresavtalet noga innan man skriver på det, eftersom det är ett bindande avtal mellan hyresvärden och hyresgästen. Man bör också vara medveten om att man har vissa rättigheter och skyldigheter som hyresgäst, så det kan vara bra att informera sig om detta innan man hyr en bostad.

Vilka rättigheter och skyldigheter har en hyresgäst?

Som hyresgäst i Sverige har man vissa rättigheter och skyldigheter enligt hyreslagen. Här är några exempel på vad som gäller:

Rättigheter:

 • Rätten att hyra en bostad som är i bra skick och som uppfyller kraven på hygien och hälsa.
 • Rätten att hyra en bostad till en skälig hyra.
 • Rätten att få information om den bostad man hyr, till exempel om den är möblerad eller ej, om den har en trädgård eller balkong, om den ligger centralt eller lite mer avsides och om den har el, vatten och värme.
 • Rätten att få hyresavtalet skriftligt och att få veta vilka villkor som gäller för hyresperioden.
 • Rätten att ha en uppsägningstid på minst tre månader.

Skyldigheter:

 • Skyldigheten att betala hyra och eventuella avgifter som är avtalade i hyresavtalet.
 • Skyldigheten att respektera hyresavtalet och att inte förbättra, förändra eller göra någon annan ändring i bostaden utan att ha fått skriftligt tillstånd från hyresvärden.
 • Skyldigheten att hålla bostaden i gott skick och att lämna tillbaka den i samma skick som den var när man flyttade in, förutom normala slitage.
 • Skyldigheten att inte störa grannarna och att respektera husordningen.
 • Skyldigheten att lämna tillbaka nycklarna till hyresvärden när man flyttar ut.

Det är framförallt viktigt att man läser igenom hyresavtalet noga innan man skriver på det, eftersom det är ett bindande avtal mellan hyresvärden och hyresgästen. Man behöver också vara medveten om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst när man läser igenom det för att undvika problem senare.

Hur mycket kostar det att hyra en bostad?

Priset på att hyra en bostad i Sverige kan variera kraftigt beroende på var i landet bostaden är belägen, vilken typ av bostad det rör sig om och hur stor bostaden är.

I genomsnitt kan man räkna med att hyra en lägenhet kostar mellan 8 000 och 12 000 kronor i månaden i Sverige, men det finns stora skillnader beroende på var i landet man bor. I storstäder såsom Stockholm, Göteborg och Malmö är hyrespriserna oftast högre än i mindre orter.

Det finns också stora skillnader mellan olika typer av bostäder. En etta kommer exempel vara billigare att hyra än en trea, och en villa kan vara dyrare att hyra än en lägenhet. Det är också vanligt att hyrespriset påverkas av om bostaden är möblerad eller ej, om den har en balkong och om den ligger centralt eller lite mer avsides.

Det är också vanligt att man behöver betala ett depositionsbelopp när man hyr en bostad, som är en slags säkerhet för hyresvärden. Depositionsbeloppet är oftast motsvarande en månadshyra och återbetalas till hyresgästen när man flyttar ut, förutsatt att bostaden är i samma skick som när man flyttade in.

Några tips för att snabbt hitta en bostad

Det kan vara svårt att hitta en bostad att hyra, särskilt om man befinner sig i en större stad där det finns en hög konkurrens på bostäder. Här är några tips för att snabbt hitta en bostad:

 1. Var ute i god tid: Om du vet att du kommer att behöva flytta snart är det bra att börja söka efter en bostad i god tid. Det är också viktigt att ställa sig i bostadsköer tidigt. På så sätt har du mer tid att hitta en lämplig bostad och du slipper stressa i sista minuten.
 2. Var flexibel: Var beredd på att tänka utanför boxen och vara flexibel med vad du letar efter. Om du är öppen för att hyra en mindre lägenhet, en lägenhet lite längre utanför staden eller en möblerad lägenhet kan du öka dina chanser att hitta en bostad snabbare om det är ditt mål.
 3. Var aktiv: För att hitta en bostad snabbt är det viktigt att vara aktiv och söka på flera olika sätt. Sök på olika hemsidor, kontakta mäklare och hyresvärdar direkt. Du kan även söka på sociala medier och be om tips från vänner och bekanta.
 4. Var professionell: Var vänlig och professionell i all kontakt med hyresvärdar och mäklare. Det kan öka dina chanser att få ett erbjudande om en bostad ifall de gillar dig och din personlighet.