
Hyra rum som inneboende - Regler och tips
MinHusGuide, 2022 juovlamánnu 28Att hyra ett rum som inneboende kan vara bra ekonomiskt och ett enkelt att hitta boende i en ny stad. När du bor inneboende hyr du vanligtvis ett rum eller en del av en lägenhet från en värd. Men hur är det egentligen att bo inneboende och vilka regler och lagar gäller?
I denna artikeln tar vi en närmare titt på hur det är att bo inneboende och vad du behöver tänka på när du bestämmer dig för att hyra ett rum som inneboende.
Hur är det att bo som inneboende?
När du hyr som inneboende har du inte samma rättigheter som någon som hade hyrt som första- eller andrahandshyresgäst. Som inneboende har du exempelvis inte besittningsskydd, vilket innebär att du inte kan bo kvar i bostaden om ditt avtal sägs upp.
Du har också inte samma rättigheter när det gäller att begära att bostaden ska repareras eller förbättras på olika sätt. När du flyttar därifrån har du som hyresgäst också kravet att återställa lägenheten eller rummet i ursprungligt skick.
Du har dock rätten till att få ditt rum för dig själv utan att hyresvärden går in där, samt så har du rätten till att få en avtalad uppsägningstid.
Att bo som inneboende har även flera fördelar som att det är ett billigare sätt att bo vilket kommer att göra att du kan spara pengar. Det är också ofta lätt att hitta hyresvärdar som erbjuder inneboende vilket gör att det kan vara enklare att hitta en bostad i en ny stad.
Vilka regler gäller för inneboende?
När du hyr ett rum som inneboende behöver du använda lägenheten eller bostaden i ”beaktansvärd utsträckning”. Detta innebär att bostaden är ditt permanenta hem, eller att det är en nödvändighet i samband med arbete eller studier.
Det finns också flera vanliga regler som hyresvärden kan sätta upp relaterat till:
- Störande ljud
- Rökning
- Djur
- Gäster
- Stökighet
Det är viktigt att de regler som har satts upp av hyresvärden. Om du inte gör det kan hyresvärden kräva dig att lämna bostaden innan avtalet löper ut. Om någon regel känns konstig är det däremot viktig att kolla upp det med exempelvis en jurist som kan hjälpa dig med att tolka det och om det är något som hyresvärden kan begära från dig.
Vad är en rimlig hyra som inneboende?
En rimlig hyra för inneboende är proportionell till den ytan som du har tillgång till i bostaden, plus eventuella tillägg såsom el och bredband.
Detta innebär att om du hyr ett rum i en lägenhet på 15 kvadrat av en lägenhet så bör du inte betala mer än hyran för 15 kvadratmeters hyra. Om den totala lägenheten därmed hade varit 60 kvadrat innebär detta att du borde betala 25 procent av den totala hyran.
Andra tillägg såsom för el, vatten och bredband kan dock också förekomma och det är viktigt att du kontrollerar med din hyresvärd om vilka tillägg som gäller.
När man flyttar in som hyresgäst är det också vanligt att man betalar en deposition, vilket är till för att säkerställa att man betalar för eventuella skador som kan ha uppstått under tiden som man bodde i bostaden. Om man lämnar bostaden i gott skick är detta något man får tillbaka när man flyttar ut.
Saker att tänka på som inneboende
Det viktigaste att tänka på när du hyr som inneboende är först och främst att skaffa dig ett inneboendekontrakt eftersom detta innehåller detaljer kring regler, hyra vilket är viktigt för att ha se att allt går rätt till.
Om du inte har ett inneboendekontrakt kommer du nämligen inte heller ha samma rättigheter om något skulle gå fel.
Det är också viktigt att du begär en rimlig hyra så att du inte betalar för mycket. När man hyr som inneboende så måste hyran vara skälig vilket innebär att hyran ska var proportionell till den ytan som du har tillgång till i bostaden, plus eventuella tillägg såsom el och bredband.
Något annat som du behöver kolla upp som inneboende är din hemförsäkring, och om hyresvärden hemförsäkring gäller för dig eller om du behöver skaffa en egen. Det är viktigt att du har en hemförsäkring för att säkerställa att du och dina tillhörigheter är skyddade.
Till sist, när du flyttar till den nya bostaden som inneboende är det också viktigt att du gör en flyttanmälan och att du står som c/o på den nya adressen du flyttar till.